Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka United S First Edition, OB 2022, 5.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.5%

Potentieel

United S betekent niet meer of minder dan ‘verenigde stills’, wat dan weer betekent dat we hier te maken hebben met een malt die werd samengesteld met spirit die gestookt werd op zowel de zogenaamde ‘wood-fired still’ als de legendarische Karuizawa still. Maar liefst 5.000 flessen werden eind vorig jaar gelanceerd en enkele daarvan zijn helemaal tot in ons landje geraakt, al moet je er wel zo’n 180 EUR voor neertellen. Hier werd vooral gebruik gemaakt van Japanse mout, maar ook wat ongeturfde én geturfde Schotse mout en zelfs Canadese biermout. Rijping gebeurde in, onder meer, ex-bourbon en wijnvaten.

Indrukwekkende neus op zachte aardse toetsen, al even zacht hout, appels en mango’s in een stoofpotje en Japanse thee. Na enkele ogenblikken ademen komen daar nog wat venkel, nectarine en karamel bij. Citroentaart en honing. Indrukwekkend, ik zei het al.

Mooi olieachtig. Hij streelt de tong. Zalig. Licht gepeperde aankomst op romige vanillevla, sandaalhout en tabak met heerlijk rokerige toetsen. Meloen, appelsienschillen, litchi… ja, dit is absoluut geweldig op smaak. Zeker als je de jonge leeftijd indachtig blijft.

De afdronk is lekker lang, warm, op citroenzeste en aardse toetsen. Hij blijft maar geven, minutenlang. Erg goed, hoor.

Dit is het lekkerste wat ik al van Shizuoka geproefd heb (toegegeven, het is nog maar mijn tiende). Het potentieel van deze distilleerderij mag niet onderschat worden. We gaan ze in de gaten moeten houden (en beginnen sparen, want ze zijn niet goedkoop).

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).