Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka Pot Still K 100% Imported Barley First Edition, OB 2022, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 55.5%

Bakagete iru!

Het is al bijna een jaar geleden dat ik een Shizuoka Masterclass volgde met niemand minder dan Bert Bruyneel (die ongetwijfeld aandelen heeft in dat spel, niet aan twijfelen!) en toen proefde ik voor het eerst hun Pot Still K, waarvan de low wines dus gestookt werden op de legendarische Karuizawa still. Dat was toen een whisky gemaakt van 100% Japanse mout. Nu is er de eerste editie van de Pot Still K 100% Imported Barley. Ze hadden even goed Scottish Barley op het label kunnen zetten, want de mout is inderdaad geïmporteerd uit het beloofde land. 55% ongeturfde en 45% geturfde mout, overigens. Dan werd de whisky te slapen gelegd op een combinatie van ex-bourbon barrels, quarter casks en ex-sherry hogsheads. Kampai!

Mooie, egale neus op wit fruit met flink wat minerale toetsen die me aan leisteen en kalk doen denken (ik waan me eventjes bij Kilkerran, eerlijk gezegd). Iets van hazelnoten, een natte doek en… euh… bruistablet? De turf is amper herkenbaar, maar geeft de malt wel wat extra diepte. Wat een boeiende neus!

Op smaak is het een absoluut feest! En de vergelijking met Campbeltown gaat weer op. Hij promoveert van Kilkerran naar Springbank. Ik hoop dat dit niet als vloeken in de kerk wordt ervaren, maar naast vanille, wit fruit, turf en iets zilt, vertoont hij nu plots mooie toetsen van jute en gyproc. De turf is een pak meer uitgesproken dan op de neus. Ondanks het feit dat hij zijn jonge leeftijd niet kan verbergen, is dit een mooie, complete whisky. Heerlijk.

In de lange afdronk worden de minerale toetsen extra in de verf gezet. Kiezels, leisteen, turf. Machtig.

Flink verschillend van de Japanse mout-versie, hoor. Maar mag ik zo vrijpostig zijn het prijskaartje van 200 EUR voor een flesje van dit heerlijke, maar onmiskenbaar jonge spul in vraag te stellen? Je telt hier verdorie minimaal 200 EUR voor neer. ばかげている. Google is uw vriend.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).