Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 12 Year Old 2011/2023 Asta Morris, French Oak Finish #AM160, 633 bts
Kleur: goud
ABV: 51.5%

Prijzen aan de Finish

Asta Morris – aka Zotte Bert – sluit het jaar af met enkele leuke bottelingen, waaronder deze jonge Teaninich. Ik stond daar vorig jaar nog op de parking (want niet toegankelijk voor het publiek). Maar deze jongeling onderscheidt zich wel door zijn finish op Franse eik.

Mooi gebalanceerde, zachte en zoete neus op appels en – vooral – peren, crème patissier en zoete mout, met een bijna verborgen toets van woodsmoke. Iets van boterbloempjes en amandelen verschijnt als je hem even laat ademen. Het doet hem deugt en maakt er een aantrekkelijke neus van.

Hij komt heel vlotjes binnen – prima integratie van de alcohol – met slechts een klein pepertje en een mooi bittertje als van kastanje, maar ook op smaak is het vooral het witte fruit dat schittert. Vanille tekent present, iets van eikenhout en wederom die mooie toets van woodsmoke.

De finish is zijn troefkaart! Hola! Hier is plots heel erg veel aan de gang. Mooi gelaagd en breed, als u begrijpt wat ik bedoel. De zachte tannine gaat perfect hand-in-hand met de zoete peren, terwijl vanille en peper een tango doen. En dat blijft maar duren. Hoe zeggen ze dat ook alweer? De prijzen worden aan de finish uitgedeeld, toch?

Verdacht eenvoudig (even abstractie maken van de afdronk), maar eenvoud siert. Oftewel less is more. Een gevaarlijk drinkbare allrounder. En dan te bedenken dat je deze voor 89 EUR in je barkast kan hebben. Een kaarterswhisky, zeg maar.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).