Op maandag 20 november had ik het genoegen deel te nemen aan de Masterclass Irish, georganiseerd door Cinoco en in goede banen geleid door de immer sympathieke Chris Lauriers.

Hieronder mijn, weliswaar, beperkte tasting notes:

West Cork Black Cask – 40%

De West Cork Black Cask dankt zijn naam aan het feit dat het vat geblakerd werd met een ‘double char level 5’, wat resulteert in een flink zoete whiskey. Let wel: dit is een blend die voor 34% uit malt bestaat (en dus 66% grain). Cleane, zoete neus op vanille en overrijpe bananen met peren, maar ook hazelnootpasta. Romiger dan verwacht met opnieuw wat wit fruit en kruidnagel, hint van kaneel. Middellange, zacht kruidige afdronk. Leuk niemendalletje.

West Cork 12 Year Old Port Cask – 43%

Deze whiskey rijpte 12 jaar op bourbon en kreeg dan een finish van 110 dagen op een Douro Superior portovat en dat ruik je meteen. Zachte toetsen van rood fruit, pompelmoes en frambozen. Speels en elegant. Snoeperig en floraal. De afdronk is eerder kort, maar wel fris fruitig en zacht gekruid.

West Cork 7 Year Old – 46%

Deze 7-jarige malt van West Cork zat 4 jaar op oloroso-vaten en werd dan gefinisht op… first fill bourbonvaten. De kruidigheid van de sherry wordt hier mooi in balans gebracht met de zoete toetsen van het bourbonvat. Abrikozen, mandarijnen en ananas. Erg mooi. Licht tropische toetsen. En best ook aangenaam stevig op smaak, dankzij het hogere ABV. Goeie finish. Dit is welboeiend, hoor. Bang for your buck!

Lambay Reserve Cask Series – Batch 01 – 43%

Leuke whiskey van een klein Iers eilandje die gefinisht werd op cognac vaten van het gerenommeerde huis Camus, offreert sappig fruit en bakkerskruiden. Meringue, mokka en aardbei, tabak, woodsmoke. Volle smaak op eik, tabak, allspice en lichte toetsen van woodsmoke. Café Noir koekjes! Pittige afdronk. Zou goed gaan met chocolade, maar even goed met oesters.

Dublin Liberties 5 Year Old Oak Devil – 46%

De Dublin Liberties ligt letterlijk vlak achter Teeling. Ik bezocht de distilleerderij afgelopen zomer en was aardig onder de indruk. Het is nog even wachten (tot september volgend jaar) alvorens hun eigen whisky op de markt komt. Die is nu nog te jong. Dus stellen we het even met gesourcete whiskey, zoals deze Oak Devil verwijst naar de wijk Hell waar in de 18e eeuw naast leerlooierijen, bordelen en illegale gokhuizen ook distilleerderijen te vinden waren. Appels, peren, mandarijntjes en lekker Iers. Fris, volmondig en flink wat citrusfruit. Mandarijn, citroen, pompelmoes met een zachte kruidigheid. Mijn favoriet van de avond (maar daar zit het bezoek afgelopen zomer zonder enige twijfel voor flink wat tussen).

Irish Mist Honey – 35%

Dit is geen whiskey, voor alle duidelijkheid. Niet alleen omwille van het feit dat het goedje op 35% gebotteld werd, maar ook omwille van de toevoeging van honing. Het is dus een likeur. Mier- en mierzoet, natuurlijk. Werkt prima in een Misty Nail – een Ierse variant van de Rusty Nail, zeg maar (60ml Ierse whiskey, 25ml Irish Mist en een zeste van citroen) of in een Dublin Mule (45ml Dubliner Honeycomb, 90ml gemberbier en 10ml limoensap).

Dubliner Honeycomb – 30%

Onze vrienden van Dublin Liberties Distillery hebben ook deze Dubliner Liqueur op de markt. Deze Honeycomb met – u raadt het al – honing (en karamel) is gebotteld op 30%. Volgens Geert Conard, mixologist extraordinaire, is deze nog beter geschikt om een Dublin Mule mee te maken. Puur is dit alvast ook lekker spul, hoor. Erg romig op butterscotch, toffee, appelsien en mokatine.

Zo, we weten  alvast weer wat we in huis moeten halen voor Saint Patrick’s Day, toch?

Bedankt alweer, Cinoco & Chris, voor deze uitstekende masterclass.

May the Malt be with you!