Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Stokhove Waardamse Tripel, 330ml
Kleur: amber
ABV: 8.6%

Fruit

Ze noemen zichzelf de kleinste en sympathiekste brouwerij van West-Vlaanderen en omstreken… Stokhove, in de gelijknamige wijk in Waardamme, Oostkamp. Twee vrienden – Jan en Levi – richtten er in 2011 de brouwerij Stokhove op. Het begon allemaal in de garage van Jan, maar in 2015 verhuizen ze naar een loods in de Akkerstraat om te kunnen groeien. Jean-Paul vervoegt het team (hoewel hij in 2018 reeds op pensioen gaat). Maar ondertussen is de hobbybrouwerij een bedrijf en wordt Andy aangetrokken als CEO. Ondertussen is er ook een stokerij (daarover later meer!), dus wordt er alweer verhuisd naar een nog grotere locatie. En, ja, van de stokerij hebben we enkele spirits staan om te proeven, maar we gaan eerst hun biertjes eens aan de spreekwoordelijke tand voelen. Dankzij onze goeie vriend Pat hebben we niet minder dan 12 (!) biertjes van brouwerij Stokhove klaarstaan. Beginnen doen we met hun allereerste bier: Waardamse Tripel. Het schenkt donkerblond tot amber met een witte kraag die snel gaat liggen.

Geweldig fruitige neus op perzik en abrikoos met een hint van banaan, aangevuld met zoete mout. Dat is al wel meteen een erg goed begin. Er zit ook iets aards in, wat me een beetje aan een stal doet denken. Geen idee waar het vandaan komt, maar het stoort allerminst.

Lekker romig op de tong met slechts een zachte bitterheid en een hint van pompelmoes. Het is vooral het fruitige dat hier weerkeert en hier een mooie, zoete tripel van maakt. Zelfs een tikkeltje floraal. Kapt gevaarlijk vlot binnen met zijn ABV van 8.6%.

De afdronk is wat aan de korte kant, maar blijft wel lekker zoet. Een klein zuurtje en bittertje steken de kop op, maar kunnen niet wedijveren met het fruit.

Hola, wat een mooie introductie met deze brouwerij! Met deze tripel won Stokhove overigens het Brugse bierfestival in 2014, 2015 én 2016. Chapeau! Dankjewel, Pat, om mij met deze brouwerij kennis te laten maken.

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)