Distilleerderij: undisclosed
Regio: USA
Fles: Kentucky Owl Takumi Edition, 25.000 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Kaizen

Een bourbon met een Japanse twist… Uniek is het minste wat je hiervan kan zeggen. John Rhea, de ervaren Master Blender van Kentucky Owl, creëerde enkele recepten met bourbons van 4, 5, 6 en zelfs 13 jaar oud en stuurde zijn creaties door naar Yahisa Yusuke, de jonge Master Blender van de Nagahama Distillery in Japan met de opdracht om er een bourbon van te maken die de Japanse whiskystijl het best benaderd. Takumi betekent overigens ‘meester’ of ‘ambachtsman’. Yusuke ging aan de slag in de typische Japanse kaizen stijl. Kaizen laat zich moeilijk vertalen, maar je zou kunnen zeggen dat het zoveel betekent als ‘streven naar continue verbetering’. Het resultaat is deze oplage van 25.000 flessen Kentucky Owl Takumi Edition.

Op de neus krijg ik een verrassend lichte toets van karamel, zomers fruit, een hint van vers gebakken brood op zondagmorgen, tabaksbladeren en zelfs wat venkel. Maar zo subtiel allemaal. De kruidigheid is understated en als je deze bourbon voor de eerste keer aan de neus zet, zou je mogelijks van mening kunnen zijn dat het maar een erg gewone bourbon is, maar als je hem de tijd kan geven zich te laten ontdekken, zal je vaststellen dat dit verrassend complex is.

Op de tong zijn de kruiden meer uitgesproken. Maar karamel en leder komen eerst, gevolgd door appelgebak en dan de kruiden die hem wat warmte geven en midpalate een drogend effect creëren. Best indrukwekkend.

De afdronk is behoorlijk lang. Een karrenvracht aan karamel gaat wat sultanas vooraf. De kruidigheid draait vooral om kaneel. Dan wat hout, zonder dat hij oaky wordt. Wederom subtiel en toegankelijk… in één woord: kaizen.

Indrukwekkend. Erg gebalanceerd. Bij de betere bourbons die ik al aan de lippen mocht zetten. Dankjewel, John!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-10-2023