Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka 3 Year Old 2018/2022, World Symphony Series for International Connoisseur Society of Taiwan, Cask #324, 280 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

The Unparalleled

De Shizuoka Distillery ging van start op 25 februari 2017, na oprichting door Gaia Flow, de importeur van merken zoals Blackadder, Mackmyra en het Belgische Asta Morris. Ze kochten het distilleermateriaal op van de legendarische, in 2011 ontmantelde Karuizawa distilleerderij. Liefhebbers van de gouden nectar wreven zich alvast in de handen, wetende dat deze stills meer dan waarschijnlijk opnieuw uitstekende whisky zou gaan produceren. Nou, ja, stills… uiteindelijk bleek er maar één bruikbaar, de andere twee waren gewoonweg te oud en staan enkel opgesteld in de nieuwe distilleerderij als hommage aan de verloren gegane glorie die Karuizawa is. Daarnaast hebben ze ook nog een andere still, die met hout wordt opgestookt. Daarom worden ze Pot Still K en Pot Still W genoemd: Karuizawa en Wood fired still. Ondertussen heeft Shizuoka al een en andere op de markt, dat zeer goed ontvangen wordt, maar wat we vandaag openen is toch wel heel erg speciaal. Joseph Wang, mijn vriend uit Taiwan en tevens voorzitter van de International Connoisseur Society, heeft namelijk ook enkele vaatjes aangeschaft en brengt deze uit in een zeer luxueuze verpakking met bijhorend verhaal onder de noemer World Symphony Series. Gestookt op 24 oktober 2018 en gebotteld op 30 april 2022, na rijping op een ex-bourbonvat. Het is een mix van new make uit beide stills.

Elegante, doch robuuste neus op geel en wit fruit met een ondertoon van ecoline. Vanillesaus over citroentaart met een beetje witte peper. Best intens. Na enkele ogenblikken komen daar aantrekkelijke toetsen van hooi en honing aan te pas. Mooi!

Best krachtig en bijzonder fruitig. Meloen, boomgaardfruit, citrusfruit, abrikoos en dat alles gewikkeld in een zacht rokerig jasje (woodsmoke) met toetsen van cookie dough en ontbijtgranen, maar ook iets van hoestsiroop en witte peper. Machtig en echt lekker.

De afdronk is lekker lang op vanille en citrusfruit, met zelfs wat zeste. Lekker pittig.

De naam is alvast goed gekozen. Wat een kanjer en dat voor een drie-jarige Shizuoka. Indrukwekkend. Deze maakt deel uit van een tweeluik en werd ‘The Unparalleled’ gedoopt, 280 flessen. De tegenhanger is ‘The Infinity’, slechts 151 flessen sterk. U snap waarom deze set zo zeldzaam is (en bijgevolg zo’n 1.250 EUR kost).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023