Distilleerderij: Sakurao
Regio: Japan
Fles: Sakurao Single Malt
Kleur: goud
ABV: 43%

Mild & Elegant

De Sakurao Distillery werd al in 1918 opgericht (nabij Hiroshima), maar is pas onlangs begonnen met het produceren van whisky en gin. Voorheen was het enkel sake, toen ze nog onder de naam Chugoku Jozo opereerden. Het zijn trouwens tevens de eigenaars van de Togouchi whisky, die ze eveneens in een nieuw jasje staken, maar dit even terzijde. In 2022 brachten ze hun allereerste eigen single malt uit en die gaan we vandaag proeven.

Flink aardse neus met toetsen van zand, planten rond een vijver en een gedoofd kampvuur. Daarachter houden zich enkele fruitige toetsen verscholen, met rozijntjes en gebakken appels op kop. Een hint van chocolade met praliné vulling. Hint van turf. Komt heel mooi open naarmate hij even heeft mogen ademen. Dit is een erg aangename verrassing.

Ook op smaak is het erg aangenaam. Zachte turf rond appels en rozijntjes, maar nu ook wat kamperfoelie en vanille, lichte toetsen van eik met gember en kaneel. Lekker warmende rook. Het geheel blijft zacht en wordt zelfs wat sensueel, als je dat van een whisky al kan (of nog mag) zeggen.

De afdronk is zoet, erg zoet en aan de korte kant.

Een milde, elegante Japanse malt. Ik moet bekennen, ik ben onder de indruk (behalve van de prijs, want bij ons kost een fles zo’n 80 EUR). Sakurao betekent overigens kersenbloesem, een boom die in Japan in het teken staat van vernieuwing.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023