Producent: Warre’s
Regio: Portugal
Fles: Warre’s Otima 10 Year Old Tawny Port, 50cl
Kleur: tawny (ah, ja!)
ABV: 20%

Versteld

Warre’s werd al in 1670 opgericht in Noord-Portugal door twee Britten: William Burgoyne en John Jackson. In de daaropvolgende eeuw – en wat gehuw links en rechts – kwam William Warre (geboren in 1706 in India) in de familie en bleek pivotal te zijn voor het succes. In 1791 werden vanuit Portugal maar liefst 30.000 port pipes uitgevoerd, waarvan 2937 (zo’n 10% dus) door Warre & Sons. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door zes familieleden van die andere grote port-dynastie in de Doura-vallei: Symington. En Warre heeft alle klassiekers in huis: White, Tawny, Ruby, Vintages, LBVs en ga zo maar door… maar met de lancering van deze Otima-reeks zetten ze de portwereld toch een beetje op zijn kop. Een verjongingskuur voor het imago van portwijnen, zeg maar. In een strakke fles van 50cl met modern ogend label, lanceerden ze een Otima 10 & 20 Tawny voor een zachte prijs die ongetwijfeld een iets jonger publiek moet aanspreken.

Lichte neus op rood en gedroogd fruit met een hint van vanille en eikenhout. Maar ook wat toffee, honing en tabak.

Heerlijk volle smaak met zoete toetsen van aardbeien, rode vetersnoep, rozijnen en pruimen. Zachte kruidigheid van de eik. Midpalate krijg ik ook amandelen en zelfs wat hazelnoten.

Middellange, zoete en licht drogende afdronk. Tabak op het sterfbed.

Schenk hem gekoeld! Je zal versteld staan. Otima is overigens Portugees voor ‘splendid’ of ‘excellent’. Gaat erg goed bij zowel een kaasplankje als bij vanille-roomijs. Bedankt, Marc D!

Geproefd door Mark Dermul op 08-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).