Distilleerderij: Philippine Craft Distillers Inc
Regio: Filipijnen
Fles: Lakan Silver Premium Coconut Liqueur
Kleur: clear
ABV: 40%

Filipino Lambanog

De creatie van lambanog, zoals de natuurlijke kokosnootlikeur genoemd wordt, stamt uit lang vervlogen tijden, maar deze Lakan is relatief nieuw op de markt. Het bedrijf werd pas in 2013 opgericht. Ze hebben momenteel drie variaties op de markt (Gold, Silver en Bronze), maar wij proeven de Silver. De Gold wordt vooral gezien als een waardevol geschenk voor andere, de Silver om zelf successen mee te vieren en de Bronze om heerlijke cocktails mee te maken. Let op: deze lambanog wordt niet van kokosnoten gemaakt, maar van het sap van de kokosboom dat vrijkomt tijdens de bloei! Ik kreeg het sample cadeau van een collega die terugkeerde van een bezoek aan de Filipijnen.

De neus is een mix van aardse toetsen, vanille, kokos (uiteraard, zou ik bijna zeggen, maar het is niet de dominerende geur) en witte chocolade.

Erg olieachtig en zoet met meer van hetzelfde (kokos begint nu toch te domineren), maar tegelijkertijd verrassend kruidig. Peper, vooral, maar ook wat zoethout.

De afdronk is kort, zacht en unassuming.

Niet onmiddellijk een grootse likeur, maar wel tof om eens geproefd te hebben. En kan wat mij betreft goed dienen als basis van menig cocktail. Lakan (zeg la-kàn, nadruk op de tweede klemtoon) is trouwens de naam van de krijgsheren die de plak zwaaiden op de archipel in de lang vervlogen tijden van de pre-kolonisatie van de Filipijnen.

Geproefd door Mark Dermul op 08-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).