Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac François Voyer Lot 77 Malternative Belgium #26 ‘Monsieur doute’, 214 bts
Kleur: amber
ABV: 48.7%

Koorddanser

Ik beken, sinds we er vorige zomer zo hartelijk werden onthaald (en aangezien Dearly Beloved en ik toen de enige bezoekers waren, kregen we dus een privé-rondleiding), heb ik wel een soft spot voor deze artisanale cognacproducent ontwikkeld. Het is dan ook fijn om te zien dat de voorlaatste release van 2023 van Malternative Belgium van dit huis afkomstig is. ‘Monsieur doute’ is te slapen gelegd in de kelder (die we dus gezien hebben) in 1977 en werd gebotteld op 17 maart van dit jaar (het vat lag er dus al niet meer, toen wij er waren).

Oh, ja, da’s precies wat ik me van Voyer herinner. Een verleidelijke neus die relatief floraal is, maar tevens een fruitmand van mandarijntjes en lychees, maar ook wat banaan, ananas en abrikozen. Een druppeltje rozenwater en een blaadje munt en het plaatje is compleet. Uitstekend!

Goeie body. Lekker olieachtig en fluweelzacht, doch met een mooie kruidige prikkel. Denk nootmuskaat en een hint van paprika. De mandarijntjes zitten vooraan, maar worden snel bijgetreden door een hint van passievrucht en mango. Met een beetje verbeelding wordt hij zelfs wat snoeperig. Het hout is net onder controle. Koorddanser. In die optiek is de naam wel goed gekozen. Ik vraag me af of het Pieter is, die ze bedenkt. Ik vermoed van wel.

Ja, dat is wel een erg goeie afdronk. De kruidigheid houdt ‘m pittig, terwijl het fruit langzaam wegdeemstert. En dat duurt lekker lang.

Tja, 1977 is een goed jaar hé (voor zij die me wat minder goed kennen: toen verscheen de eerste Star Wars film in de bioscoopzalen). Vanaf vandaag verkrijgbaar via Malternative Belgium aan 429 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).