Bottelaar: Signatory Vintage
Regio: Schotland
Fles: Cambus 30 Year Old 1991/2022 Signatory Vintage, Refill Sherry Butt #34108, 454 bts
Kleur: amber
ABV: 57.8%

Pruimen & Peat

Maar liefst 23 vaten van Cambus 1991 heeft onafhankelijk bottelaar Signatory Vintage in de afgelopen jaren gebotteld in hun bekende Cask Strength Collection – u weet wel, met die prachtige, maar onhandige decanters. Dit is eentje van de meer recentere, namelijk uit 2022, afkomstig van een refill sherry butt dat maar liefst 454 flessen op vatsterkte opleverde. Ik kreeg een flinke flesrest cadeau van mijn brother in drams Manny.

Oh, wow, wat een prachtige neus. Café Noir koekjes, karamel, walnoten en kastanjes, maar vooral donkerzoet, quasi tropisch fruit. Pruimentaart op zondagnamiddag. En hoewel de typische toetsen van grain present tekenen, gaan de eerst vermelde aroma’s daar vlotjes over.

Op smaak komt vooral het donkerzoete fruit en gebak terug, aangevuld met koffie, honing en… wacht… is dat turf?! Dit lijkt meer dan gewoon woodsmoke, hoor. En het werkt perfect. Wederom moeten de klassieke grain toetsen de duimen leggen en dat is in dit geval een groot voordeel.

De afdronk is lekker lang, waarbij het donkere fruit nu besprenkeld lijkt met bruine suiker en de turfachtige toets nog meer tot uiting komt.

Zalige grain. Bij het beste wat ik al van Cambus proefde. Rond de 185 EUR. Bedankt, Manny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).