Distilleerderij: Dumbarton
Regio: Lowlands
Fles: Dumbarton 20 Year Old 2000/2021 First Cask, Whisky Import Nederland, Red wine finish
Kleur: vol goud
ABV: 55.7%

Kruipbraam

First Cask is een reeks van WIN – oftewel Whisky Import Nederland – waarvan ik al flink wat flesjes aan de lippen mocht zetten, maar dit is bij mijn weten de eerste single grain die ik van hen ga proeven. Het betreft een grain van de in 2009 verloren gegane Dumbarton distilleerderij (tot 1991 werd hier ook de malt Inverleven gestookt, maar da’s een ander verhaal), gestookt in 2000 en gebotteld in 2021. De whisky kreeg een finish op bourgognevaten gedurende 12 weken, wat het kleurtje verklaart.

Oh, dit is aangenaam, zeg! Marsepein, kersen en rode wijn – een combinatie die werkt! Doet heel even – maar dan ook héél even – denken aan de ijswijn uit Niagara Falls. Kruipbraam (beter bekend onder de naam cloudberry). Slechts een hint van houtkrullen en maïs. Verrassend lekker.

Zijdezacht ondanks het bijna adembenemende ABV. Best drinkbaar zonder toevoegen van water. De rode wijn heeft duidelijk zijn stempel gedrukt (meer nog dan op de neus waarneembaar) en geeft hem een flinke kruidigheid die zich pas midpalate ontplooit en voor warmte zorgt in de mond. Erg lekker.

De afdronk is verrassend lang, gepeperd en bevredigend. Het is in de afdronk dat het DNA van de graanwhisky zich pas echt laat zien.

Wel, wel, wel, ik zie net dat dit nog maar mijn 4e Dumbarton grain ooit is. Daar kijk ik van op. Bedankt voor het sample, Robin.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).