Bottelaar: Dram Mor
Regio: Schotland
Fles: Dumbarton Rock, Blended Malt Scotch Whisky, 2023 Dram Mor
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Rots

Ah, kijk, ik zette deze in een straatje van grain en blijkt dit een blended malt te zijn! Was het dan wel verstandig van Dram Mor om deze de naam Dumbarton Rock mee te geven? Ja en nee. Nee, omwille van het feit dat mensen mogelijks de associatie gaan maken met de (gesloten) graandistilleerderij; ja, omwille van het feit dat Dram Mor zijn hoofdkantoor heeft in de gelijknamige stad ten noordwesten van Glasgow. Het verwijst naar de rots waarop vandaag de dag nog steeds de restanten van Dumbarton Castle te bezichtigen zijn. Het flesje ziet er goed uit, hopelijk is de inhoud dat ook.

Verse croissants met abrikozenconfituur, dubbel gebakken wit brood op zondagmorgen en zachte toetsen van eikenhout. Karamel bij de vleet. Qua fruit denk ik vooral aan appels en aalbessen. Zachte kruidigheid. Heel toegankelijk en vriendelijk, maar wel een tikkeltje saai.

Erg zachte structuur, hoor. En met zijn bescheiden ABV komt deze Dumbarton Rock relatief zacht binnen. Onmiddellijk een tikkeltje pittig op zwarte peper en kardemom, terwijl de zoetigheid het vooral moet hebben van abrikozen en appels. Mirabellen. Kweepeer. Pompelmoes. Ja, onderweg gebeurt er wel een en ander, maar van je sokken geblazen wordt je nooit. Moutig hart en licht drogend naar het einde toe.

De afdronk is middellang en zacht drogend.

Geen hoogvlieger, maar een degelijke whisky voor een charmante prijs: 45 EUR. Dankjewel voor het sample, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).