Distilleerderij: Barton
Regio: USA
Fles: 1792 Full Proof, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kleur: koper
ABV: 62.5%

Snoep

Ah, full proof, oftewel volle sterkte (neen, da’s niet hetzelfde als vatsterkte). En dat is bij deze 1792 maar liefst 62.5%, het originele ‘barrel entry proof’, de sterkte waarop de spirit destijds op vat ging, dus. Oh, ja… in 2020 uitgeroepen tot de World Whisky of the Year door Jim Murray in zijn befaamde bijbel, dus dat kan niet slecht zijn, toch?

Donkerzoete, uitnodigende neus op mokka, cacao, rozijntjes, vanillevla, karamel, bresiliennenootjes, frangipanegebak en café frappé. Ja, dit is een vloeibaar dessertje op de neus. Ik moet me inhouden om hier geen slagroom op te doen. Nog wat typische vernis op de achtergrond. Lekkere neus!

De aanzet is stevig, maar toch brandt deze niet en behoeft hij absoluut geen water. Erg zoet, net als de neus, op veel van hetzelfde, maar met een mooi kruidig randje. Iets van woodsmoke geeft hem diepte. Wordt midpalate misschien net iets te snoeperig. De karamel krijgt de overhand.

Lange, mooi gebalanceerde afdronk.

Goed spul. Doet me goesting krijgen om de rest van 1792 te ontdekken. Bedankt voor het sample, Wouter.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).