Distilleerderij: Barton
Regio: USA
Fles: 1792 Aged 12 Year, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kleur: koper
ABV: 48.3%

Significant

Twaalf jaar is best wel lang voor het rijpen van een bourbon, zeker in het warme klimaat van Kentucky. De 1792 heeft een hoog roggegehalte in het recept, dus ik verwacht me aan flink wat kruidigheid.

Zalig zoete neus op banaan, cacao, vanille, viooltjes (de purperen snoep) en kamille. Karamel tekent natuurlijk ook present, alsook een hint van vernis en hars. Verrassend lekker vind ik het streepje woodsmoke dat deze tentoon spreidt. Erg goeie neus, alweer.

Verrassend zacht op de tong met vooral vanille en kruiden van de rogge, aangevuld met iets van walnoten en late toetsen van fruit. Denk sultanas, geprakte banaan en iets van abrikoos. Wordt midpalate licht drogend, maar nooit oaky. Dit staat mij erg aan.

De afdronk is mooi: zoet, kruidig en lang. Kaneel op het sterfbed.

Het verschil met de single barrel die ik net proefde is significant. Ik ben geen grootse bourbondrinker, maar dit kan ik echt wel smaken. Met dank aan mijn makker en bourbonliefhebber Wouter B.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).