Distilleerderij: René Rivière
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac René Rivière Borderies Lot 25 Malternative Belgium #25 ‘Madame Pivoine’, 85 bts
Kleur: amber
ABV: 48.1%

Interbellum

René Rivières… die naam doet een belletje rinkelen. Ah, ja, de allereerste cognac die Malternative Belgium bottelde – #1 Le Début – was ook als van dit huis afkomstig. Dit is al hun zesde, overigens. Hij werd in 1925 (dus bijna een eeuw geleden, tussen de twee wereldoorlogen in) te slapen gelegd in Saint-Sulpice, overgeheveld op dame-jeanne in 1983 en uiteindelijk gebotteld op 1 augustus 2023. Ocharme 85 flesjes van dit kleinood, die je zo’n 750 EUR zullen kosten per stuk, zijn beschikbaar. ‘Waren beschikbaar’, moet ik ongetwijfeld zeggen. Dit kan je probleemloos omschrijven als liquid history, toch? Zeker als je weet dat het eerste vat pas in 1897 te slapen werd gelegd. We zitten in de Borderies (de kleinste van de crus) en deze cognac is (waarschijnlijk) uitsluitend van de druivensoort Folle Blanche geproduceerd. Aan de slag!

Ingetogen, delicate, waxy en subtiele neus op witte perzik, abrikoos, amandelschaafsel en vers geboend leder. Dit is alvast erg, erg boeiend. Complex met zijn florale ondertoon en zachte toetsen van gekonfijt citrusfruit. Machtig!

Mondvullend, bijna romig, op florale toetsen in eerste instantie. Dit wordt gevolgd door mooie, fruitige toetsen van citrus en witte perzik, te lang getrokken kamillethee en flink wat rancio. Drogend naar het einde toe.

De bijzonder lange afdronk is een weerspiegeling van de complexiteit van deze oude cognac. Herbaal, floraal, fruitig en drogend tegelijkertijd, maar nooit minder dan bijzonder complex.

Amai, mijn klak! Uitstekende interbellum cognac. Bijzonder complex. Een cognac om even (nee, lang!) voor te gaan zitten.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).