Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Laurichesse Lot 76 Grande Champagne, Malternative Belgium #24 ‘Le Vaillant’,
Kleur: brons
ABV: 48.1%

De Moedige

Het is een publiek geheim dat ik (& Dearly Beloved ook!) mijn hart verloren heb aan dit cognachuis. We waren er dan ook te gast in juli 2023 tijdens onze zomervakantie en proefden er toen cognac rechtstreeks uit het vat! Toen deze dan op de markt verscheen, vroegen we ons af of het om het vat zou gaan waaruit wij geproefd hebben, maar Léa (de Dearly Beloved van Olivier Laurichesse) liet verstaan van niet. Jammer aan de ene kant, spannend aan de andere kant, natuurlijk. Opnieuw werkten ze samen met Pieter Knapen om deze cognac uit 1976 op de (Belgische) markt te brengen. Het vat werd op 1 augustus 2023 gebotteld en leverde maar liefst 438 flessen op.

Jawel, dames en heren, op de neus is het DNA van Laurichesse onmiskenbaar. Appelsien in een panoplie aan variëteiten, maar allemaal om ter sappigst. Mandarijn en pomelo gaan met de meeste aandacht lopen, terwijl de cognac ondertussen ook mooie toetsen van rode bessen en kersen tevoorschijn tovert. Doe daar nog wat honing en abrikozen bij, alsook een mespuntje snuiftabak, en je snap dat je vloeibaar goud in je glas hebt. Uit-fucking-stekend – excuse my French.

Heerlijk volmondig en absoluut fruitig. Flirtend met de tropen, als u het mij vraagt. Denk aan pompelmoes, pomelo, mango en kweepeer, echt waar. Daarnaast wat honing en houtschaafsel. Die balans! Zacht drogende eik na heerlijke rancio. Groots!

Maar dan die afdronk… die Afdronk… hij duurt een eeuwigheid en blijft maar toetsen van donker fruit en vooral appelsien brengen. Sterft een ietwat droge dood die een gelukzalige glimlach op mijn tronie tovert.

Halleluja. Beestig lekker. Erg leuk label, overigens: ‘Le vaillant’, oftewel ‘De moedige’. Reken op zo’n 260 EUR. Nog verkrijgbaar bij Malternative Belgium. Niet twijfelen, doen! Highly recommended!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).