Bottelaar: Chivas Brothers
Regio: Schotland
Fles: Royal Salute 21 Year Old The Peated Blend, Chivas Brothers, b. 2022
Kleur: koper
ABV: 40%

Tower of London

Royal Salute werd destijds gecreëerd om de kroning van Elizabeth II te vieren. Het is een verwijzing naar de ceremoniële kanonschoten die vanaf de Tower of London worden afgevuurd. Er zijn al verschillende versies van de Royal Salute op de markt gekomen. Voor deze speciale editie ‘The Peated Blend’ werd tevens gebruik gemaakt van malts die niet langer geproduceerd worden, namelijk Imperial en Caperdonich.

Fruitig zoet op karamel en appelsienen, appelmoes en gekonfijte abrikoos. Tikkeltje mineraal ook. Doet heel eventjes aan cognac denken. Een streepje woodsmoke en een bijzonder delicate toets van turf helemaal op de achtergrond. Dit is bijzonder goed. Hier kan ik lang aan zitten ruiken.

Fluweelzacht met een licht metalige toets alvorens een fruitmandje lijkt te exploderen op je tong. Allerhande oranje citrusvruchten op kop, gevolgd door abrikozen, mango, perzik en gebakken appels. Dit alles zit gewikkeld in een subtiel maar onmiskenbaar geturfd jasje, wat voor een aangename rokerigheid en warmte zorgt. Dit is elegant en robuust tegelijkertijd en absoluut geweldig.

De finish is lang, ietwat kruidig en zacht drogend.

Als dit het antwoord van Chivas is op de Ghost & Rare reeks van Johnnie Walker, dan is het alvast meer dan geslaagd. Deze past perfect in dat rijtje thuis. Meesterwerk. Thx, John, quite amazing dram!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).