Bottelaar: Dewar & Sons
Regio: Schotland
Fles: Dewar’s 27 Year Old Double Double, b. 2019, 500ml
Kleur: koper
ABV: 46%

Palo Cortado

Okay, de Double Double behoeft ongetwijfeld een woordje uitleg. De malt- en grainwhisky’s die deel uitmaken van deze blend worden eerst afzonderlijk gerijpt, dan worden ze geblend tot blended grain en blended malt en weer op vat gestoken om verder te rijpen. In een derde fase wordt de blend samengesteld en gehuwd en uiteindelijk krijgt die dan nog een finish op Palo Cortado sherryvaten. Stephanie Mcleod, de Master Blender van Dewar’s, heeft met deze whisky al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Let’s see what all the fuss is about.

Aromatische neus op overrijpe abrikozen, sappige peren en appelmoes, vanille en limoen en enkele typische sherrytoetsen. Verrassend veel hout alsook de typische zoetigheid die ik associeer met grain whisky. Honing. Gebakken banaan. Floraal. Rum. Een goed begin, hoewel ik nog niet van mijn sokken geblazen ben.

De body is aan de lichte kant. De smaak verraadt een grote hoeveelheid grain, want ik krijg popcorn en gezouten karamel. Overrijpe abrikozen, iets van venkel en zoethout en een mespuntje keukenzout. Versta me niet verkeerd: dit is lekker, maar verre van wereldschokkend.

De afdronk is aan de korte kant, drogend en zoet.

Verre van slecht en de Palo Cortado finish heeft zeker zijn stempel gedrukt. Er bestaat ook een 21-jarige en 32-jarige versie van deze blend. Nou, 170 EUR voor een flesje van 500ml is niet min, maar alle ingrediënten zijn dan ook bijna dertig jaar oud, natuurlijk.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).