Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Mystic Lowland 2011/2022, Malts of Scotland, Port Wine cask #MoS 22042
Kleur: koper
ABV: 53.2%

Vuil

Na de ‘Secret Lowland’ van Cooper’s Choice – die dus géén Auchentoshan was – rond ik mijn straatje Lowlanders af met een al even geheime Lowlander, deze keer gebotteld door het Duitse Malts of Scotland. ‘Mystic Lowland’ staat er op het label. Hoe mysterieus! Gerijpt op een portovat, wat het kleurtje verklaart.

De neus heeft een erg vuil kantje dat me onmiddellijk aan turf doet denken – wat je nou niet bepaald verwacht van een Lowlander – met toetsen van snuiftabak, leder en gerookte ham met peperrandje. Dat wordt nog verder aangevuld met frambozen en aardbeien. Maar het vuile kantje is… net iets te vuil om te bekoren.

Prima verderzetting van de neus op de tong, waarbij het rode fruit nu iets meer uitgesproken is en het vuile randje – ja, het is turf! – wat minder dominant is. En wat minder vuil. Da’s een voordeel, als je het mij vraagt. De gerookte ham is onmiskenbaar (en lekker!) en evolueert naar beef jerky. Mooi.

In de eerder korte finish moet het fruit dan toch weer plaats maken voor de woodsmoke en turfrook.

Nou, ook deze is duidelijk géén Auchentoshan. Als ik een gokje zou mogen wagen, werd dit kleinood gedistilleerd bij Ailsa Bay, de veelzijdige distilleerderij van William Grant & Sons (die ook eigenaars zijn van o.a. Glenfiddich).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).