Distilleerderij: Springbank

Regio: Schotland (Campbeltown)

Fles: Springbank 12 Year Old 1997/2009, Duncan Taylor NC²

Kleur: witte wijn

ABV: 54,4%

Vanille
& Kokos

Dit is een bijzonder bleke Springbank, wat
ongetwijfeld wijst op een bourbonvat. Van het label valt dat alleszins niet af
te lezen. Daar staat simpleweg ‘Aged 12 Years in oak casks’. Doh! Hij werd door
Duncan Taylor gebotteld in hun NC²-range – wat betekent Non Chillfiltered en
Non Coloured. In zijn natuurlijke staat, dus. Vreemd genoeg staat er ook
‘triple distilled’, terwijl de jongens van Springbank het eerder houden op 2,5
keer gedistilleerd. Enfin, aan de slag.

Mierzoete maar zachte neus. Je zou niet zeggen
dat dit op vatsterkte werd gebotteld. Marsepein en ananas. Amper rook te
bespeuren. Ook van de stoffige zolder is hier geen sprake. Wat munt en tijm.
Honing, ook. Heel fris en clean. Na wat handwarmte nemen vanille en kokos over.

Op de tong is hij al wat krachtiger. Pittig,
gepeperd en romig. Vanille en kokosnoot nemen het voortouw. Ontwaar ik daar
toch een spoortje rook? Maar eerder van het hout, me dunkt. Dan komen de ananas
en honing toch bovendrijven. Het geheel blijft wel bijzonder – voor mijn part
zelfs een beetje te – zoet.

De finish is middellang tot lang, blijft zoet
tot op het einde, hoewel een mespuntje zilt tot mooi tegengas komt geven.

Lekker, zoveel is zeker, en misschien een
tikkeltje ongewoon voor een Springbank. Foutloos, maar niet zo speciaal. Nogal
eentonig, hoewel dat misschien te streng klinkt.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)