Distilleerderij: Zuidam
Regio: Nederland
Fles: Millstone 5 Year Old 2014/2019, Pedro Ximenez
Kleur: koper
ABV: 46%

Kastanjes & Walnoten

Toen ik deze 5-jarige Nederlandse malt van Zuidam voor het eerst proefde, was dat blind tijdens de (teloorgegane) Proefolympics in 2020. Ik dacht toen dat ik een Glen Els in het glas had. Ik ben dan ook blij dat mijn vriend Dieter me een sample in de handen stopte om hem nog eens te proeven en er nu deftige tasting notes van te maken. Voor de volledigheid, deze Millstone werd gestookt van geturfde mout op 14 oktober 2014 en gebotteld op 8 november 2019, is dus 5 jaar oud en rijpte op een PX-vat. Aan de slag!

Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich met geuren die me doen denken aan rubber, diesel, walnoten, karamel en balsamico. Gezien de rubber domineert, ben ik niet onmiddellijk in verleiding gebracht.

Op smaak is het iets beter. Tikkeltje romig op karamel, zoethout, origine chocolade, koude koffie, wat kastanjes en walnoten. De turf zorgt wel voor een warme rokerigheid. Iets van bitter appelsienen verschijnt midpalate. Maar ook op smaak krijg ik weer die lastige toets van rubber.

De afdronk blijft relatief lang hangen, waarbij de rokerigheid en de diepe zoete tonen van karamel en honing nazinderen. Het is het enige onderdeel van deze malt dat ik echt goed vind.

Goed gemaakt, meen ik, maar het is mijn ding niet. Toch bedankt, Dieter!

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023