Distilleerderij: De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Folle Blanche 9th Anniversary Edition, OB 2022, Cognac cask, 500ml, 16.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Cognac

Naar jaarlijkse traditie brengt stokerij De Molenberg een verjaardageditie van hun single malt uit. Voor het 9e jaar, gebotteld in november 2022, is dat een single malt die rijpte op voormalige bourbon- en Het Anker vaten en dan een finish kreeg van 3 jaar op cognacvaten. Vandaar de naam Folle Blanche, want dat is één van de druiven waarvan cognac wordt gemaakt (hoewel de Ugni Blanc veel meer gebruikt wordt, maar dit terzijde).

De neus is relatief spirity en doet me in eerste instantie denken aan grappa. Flink floraal met een karrenvracht aan vanille en witte wijn. Dat laatste zal dan wel te danken zijn aan de cognacvaten. Wat limoen verschijnt na enkele minuten ademen, maar echt goed wordt deze neus helaas nooit.

Lichte body. Nu proef ik de cognac onmiddellijk. Vanille en hout treden bij. Iets van honing en leder, maar ook iets van rubber waar ik het wat moeilijker mee heb. Het duurt even voor zoete peren verschijnen. Het hout geeft wat prikkelende kruiden. Ik vind het niet top, maar op smaak is het alvast een flinke verbetering tegenover de neus. Hij is echter wat scherp.

De finish is middellang, begint zoet en eindigt bijzonder droog.

Het is mijn 20e Gouden Carolus en ik moet zeggen dat ze enkele plekjes gestegen zijn in mijn rangschikking met wat ze de laatste jaren hebben uitgebracht, maar deze staat vast en zeker niet in mijn tot 5. Dankjewel voor het sample, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023