Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: HD 10 Year Old 2012/2023, The Many Faces of Rum, The Whisky Jury, Refill Barrel #16, 232 bts
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Funky Town

HD verwijst natuurlijk naar de distilleerderij in Trewlany, Jamaica, operationeel sinds 1763. Onlangs nog lanceerde The Whisky Jury een HD voor The Purist uit Bonheiden en Care 4 Craft Spirits uit Gent en die vond ik absoluut geweldig. Ook dit label is getooid met een aap, dit keer een chimpanzee, maar hij is iets jonger, namelijk 10 jaar. Ik weet nu al dat ik deze weer erg ga kunnen smaken, want ik heb de oversteek van walging naar devotie voor dit type rum al gemaakt.

Take me to funky town! Bananenpuree, appelsiensap, ananas en snuiftabak, maar ondergedompeld in kaarsvet, ecoline en aceton. Yup, het is weer van dattum. En eens je die stijl omarmt hebt, is het een absolute belevenis.

Krachtig, kruidig en messcherp (in de goeie zin). Dan volgen er eerst flink wat zoete toetsen in de vorm van banaan, ananas en zelfs wat sultanas, maar die moeten midpalate zonder pardon plaats maken voor een heerlijk brakke toets als van oestersap of olijfpekel. De balans is excellent, de rum een trap tegen je tanden van de hoogste orde. Dit is niet voor beginners (I mean that in the nicest possible way).

In de lange, kruidige afdronk krijgen de zoete toetsen terug de overhand. Funky tot op het laatste moment.

Complexe rum die duidelijk familie is van degene die The Whisky Jury eerder al bottelde en zelfs verwant aan die gebotteld werd door The Roots. Machtig spul.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).