Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Trinidad & Tobago
Fles: TDL 20 Year Old 2003/2023 The Many Faces of Rum, The Whisky Jury, Refill Barrel #13, 257 bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Tongzoenen met een engel

TDL staat voor Trinidad Distillery Limited, dus we bevinden ons op de eilandengroep Trinidad & Tobago. Ook van deze distilleerderij proefde ik nog niet zo gek lang geleden een 19-jarige uit 2003, ook gebotteld door The Whisky Jury, refill barrel #4. Deze keer is het een 20-jarige uit 2003, refill barrel #13. Zustervat? Zeker weten. Nakomertje, zeg maar.

OMFG… hemelse neus op tropisch fruit à la pruimen, kokosnoot en lychee. Mokka, koude koffie, rietsuiker, gekonfijte appelsienschillen, geroosterde walnoten… Moeder, daarom leven wij!

Lekker olieachtig, bijna vettig. Pak mes en vork! Krachtig, uiteraard, en pittig gekruid. Kaneel, nootmuskaat en een karrenvracht aan zwarte peper. Kokos op de BBQ aangevuld met pruimen en mokka. Dit is twee druppels water met de vorige, alleen komt hij veel kruidiger over naar mijn mening. Het is geen straf, verre van. Dit is een machtige rum om op het gemak van te sippen.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is zoet en pikant tegelijkertijd en doet me bijna grijpen naar een slok water. In plaats daarvan neem ik nog een sipje van deze hemelse rum.

Ik ben er zeker van: tongzoenen met een engel moet zo smaken. Wat een hemels lekkere rum. Wist-je-dat-je: ik proefde deze op mijn zonovergoten terras in Verrières (nabij Cognac), waar ik genoot van een zorgeloze vakantie met heel veel lekkers. Dit staat ergens bovenaan in het lijstje.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).