Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 9 Year Old 2013/2023 Staoisha, The Whisky Jury, Refill Bourbon Cask #05079, 227 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.3%

Vanillepudding

Ah, Staoisha… dat betekent zwaar geturfde Bunnahabhain, genaamd naar een meertje achter de distilleerderij. The Whisky Jury is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, want hij bottelde eerder al twee Bunnahabhain Moine en een Bunnahabhain Staoisha 2013, toen 7 jaar oud. Deze heeft twee jaartjes langer in het vat mogen doorbrengen.

Precies wat je van een Staoisha mag verwachten, met aardse toetsen, licht maritieme toetsen, oestersap en zelfs wat rubber, citrusfruit en zachte rook… maar deze kreeg bovendien een speelse toets van vanillepudding mee. Heerlijk uitnodigend.

Lekker krachtig en flink pikant op de tong bij de aanzet, maar eens deze pittige malt zich op je tong genesteld heeft wordt de hele boel verzacht door honing en wederom een heleboel vanille. Midpalate nemen de maritieme elementen toch de overhand om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Wordt op en top Islay met flink wat ballen aan zijn lijf.

De finish is lang, bevredigend en 100% Islay.

Wederom een excellente vatkeuze van Joeri.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).