Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 25 Year Old 1997/2023 The Whisky Jury, Refill Hogshead #gr-1997-1, 233 bts
Kleur: goud
ABV: 55%

Gezouten Karamel

Joeri van The Whisky Jury heeft weer enkele nieuwe releases uit, maar zoals steeds gaan die als zoete broodjes over de toonbank en mag je niet met je ogen knipperen of je hebt ‘m gemist. In het glas zit een Glenrothes met een geweldig label als van een oude meester. Maar opgelet: dit is geen kunstwerk dat met Photoshop bewerkt werd, neen, het is een digitaal schilderij gebaseerd op het klassieke meesterwerk, gemaakt door een erg getalenteerd Italiaans kunstenaar. Kudos! Hopelijk is de inhoud minstens even goed.

Mooie, ronde, aromatische neus op boterbollen, sultanas, munt, espresso, geroosterde noten, dadels en verse vijgen. Hint van rood fruit, bloedappelsienen en vers geboend leder. Op de achtergrond een verrassend ziltje. Heerlijk.

Volmondig en onmiddellijk best pikant. Het ABV zit er voor iets tussen, wellicht, maar ik krijg toch ook flink wat houtkruiden met kruidnagel, kaneel, gekonfijte gember en witte peper op kop. Dan wordt het onmiddellijk verzacht met honing, butterscotch en gekonfijt fruit.  Heel zomers, eerlijk gezegd. Een bitterzoete toets verschijnt midpalate. Denk pompelmoes en kastanjes. Tot slot nog een erg mooie toets van gezouten karamel.

De afdronk is indrukwekkend. Lang, kruidig, zoet met wederom dat ziltje dat me erg aanstaat.

Prima vatselectie van The Whisky Jury. Alweer. We zijn het onderhand van Joeri gewoon dat het steeds pure verwennerij in een fles is. Maar knap dat hij er toch telkens in slaagt absolute topspul te presenteren.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).