Brouwerij: Zen Brewery
Regio: Ukraïne
Fles: Zen Brewery Wheat Wine Aged in Brandy Barrel, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Tarwewijn

Dit is het tweede craft beer uit Oekraïne dat mijn vriend Mykhailo me graag wilde laten proeven. Afkomstig van de Zen Brewery uit het getroffen land, maar deze keer gerijpt op een Brandy Barrel. Het loont misschien de moeite om even aan te geven dat een Wheat Wine (letterlijk tarwewijn) vergelijkbaar is met een Barley Wine, maar dan gebrouwen werd van zowel gerstemout als tarwemout en over het algemeen iets lichter is van body, iets frisser en iets zuurder is dan zijn bekendere broertje gerstewijn. Ook deze zit hoog in alcohol, want het basisbier is natuurlijk hetzelfde. Hij giet even zwart, maar de kraag gaat veel sneller liggen.

De neus verschilt maar weinig van de Bourbon Barrel Aged en is eveneens is zoetzuur, hoewel deze misschien net iets zoeter en dus minder zuur is. Ik meen zelfs wat meer chocolade en iets van licht aangebrande appelmoes te ontwaren. En ja, deze neus is best aangenaam, zij het wel flink boozy.

Op smaak is het wederom een zwaar, romig en heerlijk mondvullend bier, waarbij de toetsen van chocolade heel snel de overhand nemen en deze flirt met een chocolate pastry stout. Naast een karrenvracht aan chocolade krijg ik ook nog appels, kersen en karamel.

De afdronk is middellang en houdt perfect het midden tussen zoet en (hop)bitter.

Persoonlijk draagt deze mijn voorkeur weg. Maar opgepast: dit is géén doordrinker. Dit is een Oekraïens degustatiebier om van te genieten bij de open haard.

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)