Brouwerij: Zen Brewery
Regio: Ukraïne
Fles: Zen Brewery Wheat Wine Aged in Bourbon Barrel, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Zen

De Zen Brewery is operationeel in Rivne in Oekraïne, maar heel veel info kon ik er niet over terugvinden. Ze beschikken voor zover ik kon achterhalen enkel over een Facebook pagina. Maar goed, dat maakt niet veel uit. Ik kreeg twee flesjes toegestuurd door mijn vriend Mykhailo Kovalyoff die zijn heimat ontvluchtte nadat de oorlog daar uitbrak. In Oekraïne verkocht hij whisky en was eveneens fan van craft biertjes. Het eerste is een wheat wine – oftwel tarwewijn – die op een bourbon barrel rijpte. Het giet gitzwart met een flinke kraag die relatief lang blijft staan en dan een mooie film van 5mm op het bier laat staat.

De neus is zoetzuur en doet nog het meest denken aan een stout met een flink zure toets als van rottende planten (klink niet zo smakelijk, maar werkt wel), origine chocolade en zelfs koeienvlaai. Okay, dat laatste klinkt ook niet zo goed, maar doet wat mij betreft dan ook wel wat afbreuk aan de neus van dit bier.

Op smaak is het echter een zwaar, romig en heerlijk mondvullend zoet bier, waarbij de toetsen van het bourbon barrel zorgen voor karamel, toffee en chocolade. Het zuurtje is hier perfect onder controle en het bier mooi in balans. Maar vergis u niet: dit is zwaar spul, hoor.

De afdronk is verrassend kort, moet ik bekennen. Het stoort allerminst. Nemen we gewoon nog een slok.

Een leuk craft beer uit Oekraïne (enkel daar verkrijgbaar voor zo’n 4 EUR) dat je best geniet na een stevige maaltijd van wild of stoverij. Als je er twee vlak na elkaar uitdrinkt ben je inderdaad zo zen als maar kan zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)