Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Lous Pibous 27 Year Old 1995, Cask #150, 352 bts
Kleur: brons
ABV: 54.7%

Armagnac Now

Ik had nog niet eerder van het domaine Lous Pibous gehoord. Blijkt een producent te zijn uit de regio Bas-armagnac die ondertussen al is opgehouden te bestaan. Een verloren legende, zo blijkt. Grape of the Art uit Stuttgart kon alvast de hand leggen op één van de laatste vaten. Dit is er eentje dat maar liefst 27 jaar lang lag te pruttelen in de kelder en nu 352 flessen op vatsterkte gebaard heeft van deze armagnac uit 1995. Het werd speciaal gebotteld voor het German Armagnac Festival dat doorging op 24 juni 2023 in Stuttgart. GotA speelt hiermee natuurlijk een thuismatch.

Mijn god, wat een intense neus is me dat! Rozijnen, mango, papaya, demerara suikers, kersen in siroop, gekonfijte appelsienen, origine chocolade, iets funky als van superglue, Chanel No 5 en macadamianoten. Dit lijkt wel een mix van Jamaicaanse rum en de betere cognac. Maar dat is deze armagnac oneer aandoen, natuurlijk. Hemelse en ongelooflijk complexe neus!

Op de tong is het een explosie van tropisch fruit, warme houtkruiden, gekonfijte appelsienschillen, opgelegde rozijnen, kersen in siroop en donkere honing. Begint droog, maar wordt gaandeweg terug wat sappiger. Verrassend soepel, ondanks de lange tijd op het vat.

De finish duurt een eeuwigheid en is nog te kort naar mijn goesting. Dit is bijzonder goed spul.

I love the smell of Armagnac in the morning… De ontwerper van het label liet zich zonder enige twijfel inspireren door de legendarische oorlogsfilm Apocalypse Now. In plaats van het hoofd van Captain Willard steekt hier wel een vaatje armagnac uit het moeraswater. De neus was buiten categorie en de smaak en finish konden netjes tempo houden. Een fles van dit hemels goedje kost je 210 EUR. Aanrader!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).