Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Séailles 18 Year Old 2004, Cask #54, 228 bts
Kleur: brons
ABV: 53.9%

The Riddler

Grape of the Art uit Stuttgart komen al voor de derde keer met een vat armagnac van Séailles aanzetten. Na de Armagnac-Ténarèze 2000 en 1988 zetten ze nu eentje uit 2004 op de kaart, een single cask uit een droge kelder, dat maar liefst 228 flessen op vatsterkte opleverde. De vorige twee vond ik indrukwekkend goed, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Wist-je-dat-je: dit is een organische armagnac!

Hola, deze neus is toch anders dan de vorige twee. Hier krijg ik donkerzoete toetsen die me in eerste instantie even aan rum doen denken. Melasse en kandijsiroop, aangevuld met muscovado suiker, die voor een toets van anijs zorgt. Dan volgen nog appelsienen, Earl Grey thee en iets snoeperigs wat me aan wine gums doet denken. Alles bij elkaar weer een uitstekende neus!

Olieachtig en rond, zacht gekruid en onmiddellijk drogend. De melasse en het hout spreken eerst, alvorens de ietwat bittere tonen van de Earl Grey en het hout het heft in handen nemen. Chicorei!

De afdronk is intens te noemen: de warme kruidigheid neemt nog toe, terwijl hij je mond helemaal droog achterlaat.

Yup, ook deze derde Séailles is weer een schot in de roos. Grappig detail: op het label staat een artistieke impressie van The Riddler, aartsvijand van Batman. Het Batlogo werd vervangen door het Grape of the Art logo. Afgekort wordt dat GotA wat dan weer erg lijkt op Gotham, natuurlijk. Ik hou wel van zulke onzin, zeker als de inhoud van de fles uitstekend blijkt te zijn.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).