Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Maple Bourbon Barrel Aged, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 13%

Toblerone

Ten Minutes to Midnight, wat een knipoog is naar de postcode van Vosselaar, is de logge stout van de jongens van de FoxTown Beer Crew. Ik proefde er al vier verschillende. Deze vijfde versie is de Maple Bourbon Barrel Aged… wat wil dat in godsnaam zeggen? Maple Bourbon? Doet me vermoeden dat hij rijpte op een vat waar eerder een Amerikaanse bourbon op rijpte die het Lincoln County Process onderging, zijnde een filtering door het houtskool van de Sugar Maple oftewel suikerahornboom. Dat moet dan wel een Jack Daniel’s of George Dickel vat geweest zijn, toch? Wat er ook van zij, hij schenkt gitzwart met een beige kraag met kleine bellen die lang stand houdt. Mooie carbonatie, overigens.

Geweldig romige neus op donkere chocolade, chicorei, toffee, licht aangebrande karamel en mooie aardse toetsen. Komt op de neus al wel meteen een beetje boozy over. Ik ga snel mes en vork halen…

Oh, ja! Toblerone in vloeibare vorm. Chocolade, nougat en nootjes bij de vleet. Zelfs een druppeltje honing. Karamel, ook. Koffie. Chicorei. Romig en vol van smaak. Lekker zoet en bitter tegelijkertijd.

De afdronk is snoeperig zoet op meer van hetzelfde. Heerlijk!

Kijk, als je er in slaagt om je stout telkens een twist mee te geven waardoor hij net iets anders smaakt, dan ben je goed bezig. En als ze bovendien stuk voor stuk allemaal heel erg lekker zijn, dan is je basisbier ook gewoon de max. Kudos!

Geproefd door Mark Dermul op 24-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).