Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Barrel Blend #1, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 11.3%

Wiener Melange

FoxTown heeft weer wat nieuwe biertjes uit, dus ik ben er als de kippen bij wat flesjes te bestellen. Twee flesjes sprongen en onmiddellijk uit als ik mijn doosje uitpakte: Barrel Blend #1 en Barrel Blend #2. Wat is dat? Overschotjes bij elkaar gekieperd? Of een doordachte blend? Intrigerend is het alleszins. Laat ik die Barrel Blend #1 maar meteen proberen. Het blijkt een blend te zijn van volgende: Wake Up Call (Imperial Coffee Stout) op Coal Ila vat, Quad The Fox (quadrupel) op een Secret Orkney 2005 vat en Quad The Fox op een Invergordon 1990 vat. Hoe cool is dat? Hij schenkt gitzwart met een mooie beige kraag die lang blijft staan.

De neus is heerlijk zoet met een bittertje. Ik verklaar me nader. Zoet als in chocolade, pruimen en kandijsiroop, bitter als van origine chocolade en chicorei. Vers gebrande koffie. Hazelnoten. Modder. En helemaal op de achtergrond, maar onmiskenbaar, iets van turf. Dit is uitstekend!

Hij is lekker romig en mierzoet. Dit is een Wiener Melange op steroïden. Chocolade, pruimtabak, woodspices en dan die karrenvracht aan koffie, aangevuld met gestoofd witloof. Geroosterde hazelnoten. Machtig lekker bier, zeg!

In de afdronk wordt duidelijk dat het merendeel van deze blend toch uit de stout bestaat, maar dat de quadrupel voor enige ‘verzachting’ heeft gezorgd. Het retro nasale effect (note to self: stoefer!) is pure chocomelk.

Dit is inderdaad veel meer dan het gewoon samen kletsen van wat klutskes bier. Wat een fantastisch lekker spul. Aanrader (en bij mijn favorieten van wat de jongens uit Vosselaar al hebben uitgebracht). Kudos!

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).