Brouwerij: Flügge
Regio: Duitsland
Fles: Flügge Käte Barrel Aged Wild Stout, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 9.5%

Zwarte Geuze

 Flügge is een nanobrouwerij uit Frankfurt am Main die op 31 maart 2023 definitief de deuren sloot… maar dankzij mijn makker Rik kon ik nog een flesje te pakken krijgen van hun Käte, een barrel aged wild stout, gebrouwen van Engelse geroosterde mout. En in tegenstelling tot vele stouts, rijpte deze op rode wijnvaten! Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die razendsnel gaat liggen en voor je het weet helemaal verdwenen is. In alle eerlijkheid: eens geschonken ziet het er niet uit. Lijkt wel een glas koude koffie. Soit.

De neus offreert de obligate donkere toetsen van koffie en is best wel zoet op de neus, maar wat hier vooral opvalt zijn toetsen van rode wijn. Nog wat origine chocolade op de achtergrond. Bijzonder en een tikkeltje atypisch, maar wel interessant.

De body is verrassend licht en het bier bruist echt op de tong. Flink wat carbonatie. Ik krijg wederom koffie, maar daarnaast vooral chicorei. Dit is erg bitter en zelfs een beetje wrang. Dat ligt ongetwijfeld aan de brettanomyces waarmee dit bier vergist werd. De rode wijn keert weer.

De finish is eerder kort en licht zurig.

Het is een vreemde eend in de bijt, hoor. Dit bier houdt het midden tussen een wild & sour ale en een stout en ik moet zeggen: het werkt voor mij niet bepaald. Een zwarte geuze als het ware. Moeilijk. Toch bedankt voor dit leuke bier, Rik! Mooi studieobject.

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)