Brouwerij: Goose Island
Regio: USA
Fles: Bourbon County Stout 2020, 1 pint
Kleur: zwart
ABV: 14.6%

Chocolade op Steroïden

Goose Island Beer Company uit Chicago in Illinois (USA) werd in 1988 opgericht en de Bourbon County Stout staat al sinds 1992 op hun menu. Deze stout rijpte in bourbon barrels en is ondertussen toch wel een beetje een cult-bier. In Europa tel je er flink voor neer. Ik proefde eerder al eentje uit 2012, maar kreeg niet zo gek lang geleden een flesje uit 2020 in de handen gestopt door mijn goeie vriend Wouter. Ik zet hem erg graag nog eens aan de lippen. Hij giet gitzwart en ondoorzichtig als motorolie, met een bruine kraag als van cola die goed stand houdt.

Heerlijk donkerzoete neus op chocolade, vanille, getoaste eik, koffie en woodsmoke. Luikse siroop en dadels. Erg goed, hoor.

Romig op de tong. Stroperig, zelfs. Opnieuw Luikse perensiroop, gevolgd door geroosterde mout en een karrevracht aan chocolade. Een tikkeltje Boubonny, te danken aan het rijpen op voormalige bourbon barrels, natuurlijk. Op de achtergrond krijg ik nu ook nog een hint van stoofvleessaus.

De afdronk is lang, mierzoet en doet je mond helemaal plakken. Lekker, hoor.

Potvolkoffie, dit is echt wel chocolade op steroïden! Maar bijzonder lekker. Een after dinner bier als u het mij vraagt. Ongetwijfeld geweldig na een schotel wild of een goeie portie stoofvlees met frieten. Dessert is overbodig. Dankjewel voor dit flesje, Wouter!

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)