Brouwerij: Saint James’s Gate Brewery
Regio: Ierland
Fles: Guinness Draught, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 4.2%

Klassieker

Guinness behoeft nog amper een introductie, me dunkt, maar misschien vindt u het toch fijn om wat extra informatie te krijgen alvorens in de smaaknotities te duiken. De brouwerij in Dublin heet officieel de Saint James’s Gate Brewery en is al actief sinds 1759. Het oorspronkelijk gebrouwen bier was een iets lichtere porter en van daaruit ontstond uiteindelijk deze stout. Grappig detail: het bier gaat zonder koolzuurgas op blik waar een gepatenteerde ‘widget’ in gaat. Dat is een klein plastic balletje dat openscheurt door de druk wanneer het blik geopend wordt en stikstof doet vrijkomen waardoor het schuim ontstaat en je dus de indruk krijgt dat het bier van de tap komt. De Guinness schenkt gitzwart met een stevig romige schuimkraag die mooi blijft staan (uiterlijk lijkt het zelfs wat op Irish Coffee, hoe toepasselijk).

Zwarte koffie met veel suiker, pure chocolade en een bittertje als van walnoten, dat is de neus van deze klassieker in een notendop.

Lekker romig en onmiddellijk bitter zoals het hoort. Ook iets van geroosterde mout, maar helemaal op de achtergrond. De zoetigheid van de neus is compleet weg. De koffie keert weer, maar de suiker is verdwenen. Van chocolade geen sprake meer. De noten krijg ik nog wel. Dit is een flinke dorstlesser, maar mogelijks te bitter voor sommigen (en te weinig zoet).

De afdronk is bitter op chicorei, maar blijft niet lang hangen.

Met zijn vriendelijke ABV van amper 4.2% kapt dit gevaarlijk vlot binnen. Geen grootse stout, geen halve maaltijd, maar wel een absolute klassieker.

Geproefd door Mark Dermul op 31-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)