Brouwerij: FrauGruber
Regio: Duitsland
Fles: FrauGruber Black Forest Chocolate Cake, Imperial Pastry Stout, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 10.6%

Sjoekelat

FrauGruber is een craft brewery in Gundelfingen an der Donau, zo pakweg halverwege tussen Stuttgart en Munchen. Zoals het een goeie craft betaamt, hebben ze allerhande bieren (meer dan 120!) van IPA tot stout. In het glas zit hun Imperial Pastry Stout die naar de ronkende naam Black Forest Chocolate Cake luistert, die gebrouwen werd met 4% Belgische chocolade en 11% kersenpuree. Hij schenkt gitzwart (ah, ja!) en zo stroperig als motorolie met een beige kraag die relatief lang stand houdt.

Op de neus krijg ik de obligate toetsen van koffie en chocolade, maar hier domineren vooral de kersen, die hem een verrassend frisse lift geven, hoewel het bier bijzonder romig en bijna stroperig ruikt. Ja, maak daar gerust kandijsiroop van. En weet je… ik vind het heerlijk ruiken!

OMFG, dit is een gesmolten dame blanche met chocoladesaus en kersen. Olieachtig is een te zachte uitdrukking. Dit glijdt naar binnen als siroop. Eén en al ‘sjoekelat’, zoals ik als kind van Antwerpen placht te zeggen. Mierzoet op chocolade, koude koffie, kersensap en een zacht bittertje.

De afdronk is wat aan de korte kant, maar het stoort allerminst. De rest van mijn glas ga ik uitlepelen.

Voor uw volgende dessert: bespaar u alle moeite en haal dit gewoon in huis. Drop er voor mijn part nog een bolletje vanille-ijs in.

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)