Brouwerij: Stroom
Regio: België
Fles: Stroom The House Oatmeal Stout, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 6.5%

Lichtvlieggewicht

Stroom is een Gentse craft brewery, opgericht door twee vrienden die elkaar meer dan tien jaar geleden in Kirgistan ontmoetten: Farrell uit Colorado en Carl uit Gent. Ondertussen hebben ze al een mooie range opgebouwd die je in hun proeflokaal in de Forelstraat kan ontdekken. Ik proef hun stout. Het label voor deze Oatmeal Stout werd ontworpen door Karin Borghouts, Belgisch ontwerpster en fotografe met een specialisatie in architectuur en interieurs. De foto op het label kreeg de titel ‘The House’ mee, vandaar de naam van deze stout. Hij werd geproduceerd met Golden Promise haver, maar ook Maris Otter Pale Malt, Caramel Malt, Chocolate Wheat, Roasted Barely én cacao nibs. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag met kleine bellen. Hij houdt lekker lang stand.

De neus begint eerder gesloten, want initieel ruik ik… niets! Enkel een metalige toets die me eraan herinnert dat ik hem uit een blik heb geschonken. Oh-oh, als dat maar goed komt.

Hij is bijzonder zacht op de tong – zeker niet romig, de body is echt wel aan de lichte kant voor een stout – en verraadt slechts een lichte toets van pure chocolade en koffie, maar helaas weinig meer. Ik beken: dit valt me enigszins tegen.

Pas in de korte afdronk krijg ik nog een opstoot van koffie.

Meestal vind ik een stout een zwaar bier. Maar als ik deze stout even met een term uit het boksen mag vergelijken, dan is dit een lichtvlieggewicht. Toch bedankt, Rik!

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)