Bottelaar: Gelas
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Gélas 50 Year Old
Kleur: mahonie
ABV: 40%

Vlierbloesem

Bas-Armagnac van een halve eeuw oud? Waarom niet? Ik dank mijn vriend Marcel Kip voor het openen van deze fles Gélas 50 Year Old en ga er met veel plezier even voor zitten. Gélas is al sinds 1865 actief en momenteel staat Philippe Gélas – 4e generatie – aan het roer. Deze 50-jarige mag gerust beschouwd worden als het juweel in de kroon. Het mahonie kleurtje doet me al op voorhand watertanden.

Opgelegde rozijnen, gekonfijte appelsienen, vijgen- en rabarberconfituur, ahornsiroop en zelfs ingedikte cola en een toets van anijs: dat is de neus van deze armagnac in een notendop. Het mag gezegd: dit is uitstekend.

Fluweelzacht op de tong en onmiddellijk kruidig en fruitig zoet. Denk sultanas, pruimen, vijgen en citrus. Iets van vlierbloesem! De kruiden dienst in willekeurige volgorde: kruidnagel, chili, oregano, saffraan, zoethout. Midpalate wordt hij zacht drogend.

Lange, pittig gekruide en licht drogende doch zoete afdronk. Astringent op het sterfbed, maar dan kan de pret al lang niet meer drukken.

Zalig. Punt uit. Bedankt, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).