Distilleerderij: Giboin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Giboin 2006, Fins Bois, ‘Le Lapin’ for Art Malts, 96 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.0%

‘t Konijntje

Driemaal is scheepsrecht, zegt men. Ik proefde eerder mijn eerste Giboin – 2003 Borderies voor Art Malts – en tweede Giboin – 2006 Borderies voor Art Malts & The Meat Cowboys – en zet nu de derde aan de lippen, een Giboin 2006 Fins bois die Art Malts deelde met restaurant Het Konijntje van Jos en Tanya Hubau (note to self : hoog tijd om daar nog eens te gaan dineren !). U snapt onmiddellijk waarom deze cognac dan ook het label ‘le lapin’ mee kreeg. Verrassend donker van kleur, moet ik zeggen. Aan de slag!

Pijnboompitten, pomelo en pinda’s, I kid you not! Toegegeven, kan zijn jonge leeftijd (in dit genre) niet verbergen, maar het gaat hem goed af, als u begrijpt wat ik bedoel. Fris en monter. Lente in het glas.

Lekker olieachtig van structuur wat hem onmiddellijk ‘gewicht’ geeft. Tegelijkertijd erg kruidig op kruidnagel en peper met een hint van zoethout. Doet veel ouder aan dan zijn eigenlijke leeftijd. Foefelaar! Maar overheerlijk. Qua fruit moet ik denken aan sultanas en appelmoes.

De finish is langer dan ik had gehoopt, donkerzoet en bevredigend.

Excellente vatkeuze, Jos en Stevin! Nog online verkrijgbaar bij Art Malts en uiteraard ook in Het Konijntje voor 110 EUR. Aanrader!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).