Distilleerderij: Giboin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Giboin 2003, Borderies, ‘The Meat Cowboys’ for Art Malts, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 42.3%

Rib-Eye

Aha ! Nog een cognac van Giboin uit Cherves-Richemont, wederom gekozen door de jongens en meisjes (en al wat zich daartussen bevindt – je moet vandaag de dag voorzichtig zijn met je uitspraken) van Art Malts, in samenwerking met The Meat Cowboys – een zootje ongeregeld dat zich vooral bezighoudt met de betere steak en op die manier al op voorhand in het hart werd gesloten van ondergetekende. Tot spijt van wie het benijd: deze is ondertussen helemaal uitverkocht. Maar we zetten hem toch met flink wat gusto aan de lippen.

Frisse, bijna speelse neus op mandarijntjes en zelfs frambozen, echt waar. Een hint van (wal)noten en kastanjes, chocolade en sigarenkistje. Tikkeltje snoeperig. Leuk!

Ooh, de aanzet is bijzonder zacht en deze cognac is speels. Oranje fruit, snoepgoed en een zachte toets van tannine die voor een mooie balans zorgt maken dat je deze cognac bijna achteloos naar binnen kapt. Limonade, maar dan wel van de allerhoogste kwaliteit. Het loont de moeite er even bij stil te staan.

De afdronk is langer dan verwacht, begint ietwat snoeperig om dan kruidig warm te eindigen. Erg, erg bevredigend.

Ik snap wel dat de Meat Cowboys deze wilden delen met Art Malts, want dit zou effectief erg goed passen bij een Argentijnse rib-eye. Helaas reeds uitverkocht, zoals reeds gezegd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).