Distilleerderij: Giboin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Giboin 2003, Borderies, ‘Le Patron’ for Art Malts, 60 bts
Kleur: brons
ABV: 54.9%

Le Patron

Art Malts – oftewel onze goeie vriend Stevin – komt op de proppen met een relatief jonge cognac (20 jaar is jong voor cognac, jawel) van het huis Giboin. Ik beken: ik had er nog geen kennis mee gemaakt, maar daar breng ik maar wat graag verandering in. Giboin is een createur van zowel cognac als Pineau uit de Fins Bois als de Borderies (deze laatste zit in het glas) – een naar mijn mening erg onderschatte regio. Het huis werd opgericht in 1830 en is ondertussen aan de 9e generatie toe. Hun wijngaarden zijn te vinden in Cherves-Richemont ten noorden van de stad Cognac. Deze cognac kreeg een prachtig label en de roepnaam ‘Le Patron’ mee (en wat een mooi label, toch?). Ik ben erg benieuwd.

Mooie, uitnodigende neus op geroosterde amandelen, bittere appelsienen, origine chocolade en sandelhout. Zelfs wat rood fruit. Erg fris, in feite.

Zacht op de tong ondanks het behoorlijke alcoholpercentage. Prima verderzetting van de neus met de nadruk op appelsienen en sandelhout. Een tikkeltje zoethout verschijnt, alsook iets van walnoten en abrikoos. Een verloren gelopen sultana en een koffielepeltje honing. Dit drink gevaarlijk vlot weg, moet ik zeggen.

De afdronk is lang en zoet, zacht kruidig en bevredigend.

Leuke kennismaking met dit huis, moet ik zeggen. Nog verkrijgbaar bij Art Malts voor zo’n 130 EUR, wat ik een zeer billijke prijs vind.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).