Distilleerderij: Raffaud
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Raffaud Lot 95, Borderies, for the Barrel Baron, 90 bts
Kleur: koper
ABV: 57.7%

Pareltje

The Barrel Baron heeft ons al vaker kunnen bekoren met fantastische whisky bottelingen en enkele heerlijke biertjes, maar nu verrast Marcel Kip met de release van zijn eerste cognac. Eentje van Raffaud, een huis dat ik zelf nog maar pas ontdekte. Deze cognac Lot 95 is afkomstig uit de Borderies – de kleinste cognacregio – en werd geproduceerd door de intussen gepensioneerde Michel en Annie Raffaud uit Saint-Sulpice-de-Cognac.

Heerlijke neus op walnoten, gekonfijte appelsien en karamel met een flink herbale toets die hem een tikkeltje mysterieus maakt (omdat ik er niet meteen de vinger op kan leggen). Een tikkeltje snoeperig op gekonfijte abrikozen ook. Dit is heerlijk.

Ondanks het hoge ABV is dit geen trap tegen je tanden. Ja, ja, hij komt natuurlijk wel stevig binnen, maar je hapt niet naar adem. Je kijkt wel blij verrast op omdat deze cognac een mooie mix is van zoet fruit à la appelsien en abrikoos in een stoofpotje met een kruidige mix van kruidnagel, zwarte peper en wat paprikapoeder. Doe er nog wat honing bij om de boel te verzachten en je begrijp meteen: dit is een zalig dessertje.

De afdronk is middellang en zachtjes drogend.

We zouden het al bijna vergeten, maar Lot 95 betekent toch al meteen dat we een cognac van 28 jaar oud in het glas hebben. Proficiat, Marcel, dit is een pareltje!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).