Distilleerderij: Buffalo Trace
Regio: USA
Fles: Colonel E.H. Taylor Single Barrel, Bottled in Bond, 750ml
Kleur: koper
ABV: 50%

Warehouse C

Colonel E.H. Taylor Jr. wordt algemeen beschouwd als een van de grondleggers van de bourbonindustrie en dertig jaar nadat hij de Buffalo Trace Distillery kocht was hij tevens één van de voorvechters van de Bottled-in-Bond Act van 1897. Eén van de innovaties die aan hem wordt toegeschreven is het klimaatbeheerste warehouse (hij bouwde het eerste – Warehouse C – in 1881). Vandaag wordt in zijn naam nog met de regelmaat van de klok een single barrel uit dat magazijn geselecteerd om te bottelen in zijn naam.

De neus is bijzonder elegant met een kleine prikkel van de alcohol. Het begint met zoete maïs op de BBQ, dan wat appelsiensap en vanille opgesmukt met kaneel en nootmuskaat. Flink wat geroosterde amandelen en een hint van houtlijm. Karamel en een mooie toets van hout. Elegant, ik zei het al.

Prima body. Lekker romig. Karamel en vanille komen nu eerst, hand-in-hand met flink wat peper, wat hem warm maakt. Dan volgen appelsien en amandelen elkaar snel op, aangevuld met sultanas en kaneel. Tot slot nog wat kardemom en vanille. Doet zelfs heel even aan rum denken.

De kruidigheid blijft hangen in de eerder korte afdronk, waarbij het hout plots wel voor een bittertje zorgt. Vanille en nootmuskaat krijgen het laatste woord.

Erg mooie bourbon, maar vandaag de dag relatief duur. Dankjewel, Wouter.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).