Distilleerderij: Virginia Distillery Co
Regio: USA
Fles: Virginia Highland Whisky Port Cask Finished, Batch 15, 750ml
Kleur: koper
ABV: 46%

Hybride

Onlangs kwam mijn Amerikaanse vriend John nog eens langs. En wederom had hij een flesje bij dat ik nog niet eerder had gezien, laat staan geproefd. Uit Virginia nog wel. De Virginia Distillery ligt aan de voet van de befaamde Blue Ridge Mountains. Maar toen ik het label las, keek ik toch even op, want hier staat zeer duidelijk vermeld: ‘A marriage of Scotch malt whisky and American whisky finished in port wine casks’. WTF…? Dit is dus eigenlijk een blended malt, want ook de Amerikaanse whisky is 100% single malt. Ik noem het een hybride, akkoord? En je moet weten dat de Amerikaan in de mix 5 jaar rijpte en dat het geheel na huwen nog 12 maanden op portovaten gefinisht werd. De whisky heeft op de World Whisky Awards de titel Best American Blended Malt 5 years and running in de wacht gesleept in 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021! Ik vraag me wel af hoeveel inzendingen er voor die categorie waren. Maar genoeg gezeverd, ploppen die fles!

De neus verraadt een moutig hart met een vuil randje. Flink wat karamel en een hint van rood fruit, maar in alle eerlijkheid niet zo heel erg uitgesproken. Vijgen en walnoten, weinig meer. Oh, nog een toets van natte aarde en een beetje roest. Dat gezegd zijnde ruikt dit best aangenaam zonder groots te zijn.

Op de smaak is dit verrassend romig en onmiddellijk zowel mierzoet als flink gepeperd. Rode en blauwe bessen, confituur van aardbeien, stoofpotje van rabarber en kweepeer, gebakken appels met kaneel, opgesmukt met chilipeper, kardemom en licht aangebrande karamel. Een streepje woodsmoke. Hij heeft zelfs iets funky waar ik niet meteen de hand op kan leggen, maar die me wel intrigeert. Ik steek het op de portvaten. Aangenaam, hoor.

De afdronk is middellang, snoeperig zoet en lekker warm van de kruiden.

Wat een boeiende blended malt is me dat. Uniek. Thx, John!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).