Op maandag 22 mei was ik te gast op de New Rum Masterclass van Cinoco. Allemaal rums die nieuw in het assortiment zijn van deze sympathieke importeur. Niet minder dan 6 rums van dit huis zouden we aan de lippen gaan zetten.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van  Smaakbureau MEUG. Zijn sidekicks van dienst waren Tom Neijens van The Drifter – de befaamde cocktailbar in Oudburg, Gent en Michael Yona Costa, brand ambassadeur bij Cinoco.

Hieronder mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Relicario Superior – 40%

Een rum uit de Dominicaanse Republiek, een vatting van 5 en 10 jaar oude rum, gerijpt op bourbonvaten. Deze is zoet en zacht en moet een beetje de brug vormen tussen de commerciële rums die je in de supermarkt kan kopen en de meer complexe rums uit de speciaalzaak. Hij is gebaseerd op twee oude flessen die ergens in een kelder werden teruggevonden en als relieken werden behandeld. Vandaar de naam. Tabak en vanille op de neus en smaak, maar erg korte afdronk. Erg toegankelijk en vriendelijk. Goeie all-rounder. Ideaal in een El Presidente.

Bacoo 11 Year Old – 40%

Een bruine rum uit de Dominicaanse Republiek, genoemd naar een duiveltje uit een Domincaanse legende, te vergelijken met een geest in een fles die je wensen kan vervullen. Ook hier krijg ik vanille en tabak, maar ook een karrenvracht aan licht aangebrande karamel, wat hem een pak zoeter maakt dat de voorganger, ook als is het grotendeels hetzelfde profiel. Zelfs wat woodsmoke en leder.

Ron Colon Salvadoreno Rumzcal – 49.5%

Zoals het label doet vermoeden is dit een apart drankje, samengesteld met 66% bruine rum (uit El Salvador, maar ook wat Monymusk, Hampden en Worthy Park!) en 33% Maguey Espadin Mezcal. Erg interessante neus op agave en amandelschaafsel, augurken en zachte rook. Op smaak is het een feest! Herbaal, groen en pittig, maar met een mooie zoete ondertoon van de rum. Dit is erg boeiend. Ideaal om een variant op de Espresso Martini of een Penicilin te maken. Tof!

Papa Rouyo Le Rejeton – 56%

Le Rejeton – wat ‘het nageslacht’ betekent – is een witte rhum agricole uit Guadeloupe. De distilleerderij startte pas in 2021, opgericht door de kleinkinderen van Papa Rouyo – een plantage-eigenaar die van 1920 tot 1980 bekendheid genoot als de ‘go-to-guy’ als het ging over wanneer het ruikerriet klaar was op geoogst te worden. Erg herbaal met gekookte groenten, tikkeltje pekel en zoetzure ondertoon. Onrijpe banaan. Apart en aangenaam, maar ik zou dit niet heel de avond kunnen sippen.

Papa Rouyo Sanblaj – 48.5%

Sanblaj betekent letterlijk ‘blend’ in het Creools en is samengesteld met verschillende rums uit Guadeloupe. Het is dus de gerijpte versie van Le Rejeton. Wel erg jong, hoor. Niet eens 18 maanden gerijpt op 4 vattypen: French oak, American oak, first fill cognac casks and virgin oak. Floraal en zoet op de neus, maar toch al boeiend op smaak. Mooi pepertje op smaak. Minder zoet dan verwacht, wat een voordeel is. Maak hier maar eens een Tea Punch mee!

Angostura Tamboo – 40%

Een Spiced Rum van Trinidad and Tobago van het huis dat we vooral kennen van de bitters. De Tamboo is een soort drum van bamboo. Angostura kruidde deze rum met Caraïbische kruiden als hommage aan de traditie van de drums uit Trinidad. Op de neus is dit kaneel en kardemom. Vloeibare bubblegum! Erg snoeperig, maar wel bijzonder aangenaam. Op smaak krijg ik ananas op de BBQ. Speels en frivool.

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat – net zoals bij whisky – een goeie rum eveneens een fantastische smaaksensatie kan opleveren. En dat je goed gerief nodig hebt om goeie cocktails te maken. Maar ja, dat wisten we eigenlijk al, hé.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Rum be with you!