Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 14 Year Old 2008/2023, Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection, Hogshead 302198-199-210-218
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Gestroomlijnd

Een erg recente release van Signatory en een vatting van 4 hogsheads, die allemaal in 2008 te slapen werden gelegd nadat ze afgevuld waren met spirit van Mortlach. Ik dank mijn makker Arno voor het sample.

Ooh, deze is erg naakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Vanille en witte chocolade, maar ook een mooie waxy toets en iets wat me aan gekookte hesp doet denken. Een frisse opstoot van citrusfruit. Echt umami durf ik hem toch niet te noemen.

De body is licht romig en de sterkte prima. Nu komt het citrusfruit eerst, onmiddellijk gekruid met zoethout, gember en wat witte peper. Vanille-ijs. Opnieuw erg naakt. Gebeeldhouwd. Gestroomlijnd. Lekker.

De afdronk is wat aan de kort kant, zoet en gepeperd.

Het DNA van Mortlach is hier heel herkenbaar, maar hij mocht wat mij betreft een beetje brutaler zijn. Het is tenslotte het Beest van Dufftown, toch? Tussen de 50 en de 70 EUR, afhankelijk van waar je shopt. Bang for your buck!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).