Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 14 Year Old 2007/2022 Berry Bros & Rudd, Puncheon #13916, 221 bts
Kleur: oud goud
ABV: 62.7%

Maclach

Berry Brothers, één van de oudste wijn- en spiritshandelaren van de UK, heeft al flink wat releases van ‘Secret Speyside’ in deze reeks gebotteld. Van deze specifieke Secret Speyside is het een publiek geheim dat het om een Macallan gaat. Ik kreeg het sample aangeboden op het onvolprezen whiskyfestival van McShelfie, waarvoor dank Maarten.

Aromatische, rijke, zoete, fruitige neus op boomgaard- en rood fruit. Hint van amandelspijs en gebak. Een flink herbale toets als van hooi, heide en munt. Er zit ook een zuurtje in op de achtergrond. Kruisbes? Hoe dan ook, dit is erg aangenaam.

Krachtig en zoetzuur, maar meteen ook een tikkeltje vuil, zelfs umami. Als ik niet beter wist zou ik dit eerder een Mortlach dan een Macallan genoemd hebben. Frambozen, aardbeien en mandarijn zijn de vruchtjes die voor mijn geestesoog verschijnen. Lekker pittig gekruid ook, hoor.

De afdronk zindert nog lang na, kruidig en zoet.

Of het nou Macallan of Mortlach is – of zelfs een andere Speyside distilleerderij waarvan de naam niet genoemd mag worden, dit is gewoon een erg lekker drammetje met ballen aan zijn lijf, die bovendien ook nog water kan verdragen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).