Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 9 Year Old 2008/2017 Signatory Vintage, 1st Fill Bourbon Barrels #800039+800043, 474 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 61.0%

Labo

Een jonge, stevige Morlach op bourbonvaten? Ja, zeker, ik doe mee! Het sample werd me onlangs in de handen gedrukt door whiskymakker Benny J. Het betreft een vatting van twee bourbon barrels die in die mooi, maar onhandige decanters op de markt kwam op een vatsterkte van 61%.

De neus is erg zoet op vanille, witte chocolade en advocaat. Flink herbaal en zelfs een beetje ‘groen’, als u begrijpt wat ik bedoel. Ja, u weet dat ik soms in kleuren ruik en proef, toch? Dit is er zo eentje die dat triggert. Dat gezegd zijnde vind ik goed, maar zou ik het niet meteen met Mortlach associëren. Verdund wordt hij nog zoeter, maar naar mijn mening niet beter.

Erg krachtige, maar chemisch zoete aanzet. Dit is wat vreemd. Romig en krachtig, natuurlijk, maar het zoet krijgt hier een zure bijsmaak en het hout begint wat te schreeuwen. Dit lijkt op geen enkele Mortlach die ik eerder proefde en kan die chemische toets niet afschudden, zelfs niet met wat water.

De afdronk is middellang (korter dan verwacht, moet ik zeggen), erg zoet en droog. Aspartaam en druivenpitten op het sterfbed.

Vreemde Mortlach. Hij lijkt wel een labo experiment. Not my cuppa.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).